Menu

[Press Release – Dutch] NIH slaat handen in elkaar met PreviewLabs voor genetica-gerelateerd VR-prototype

Milford, Connecticut / Wetteren, België:: Het National Human Genome Research Institute (NHGRI), onderdeel van de National Institutes of Health (NIH), koos PreviewLabs als partner voor het ontwikkelen van een VR-prototype rond gene-environment interaction (gen-omgeving interactie – of GxE) voor een wetenschappelijk onderzoek. Dr. Susan Persky’s Communication, Attitudes and Behavior Unit (CABU) wil met dat prototype een blik werpen op de impact van onze genen op uiteenlopende aspecten in het leven.

Wat is GxE?

Iedereen erft de genen van hun ouders, wat invloed heeft op zowel lichamelijke eigenschappen als op het karakter. Het effect van die genen zie je pas echt wanneer je ze aan een omgeving blootstelt. Denk aan luchtvervuiling, geweld, de toegang tot gezonde of ongezonde voeding, … Zonder die factoren treden je genen niet in actie. Afhankelijk van hoe je genen net opgebouwd zijn, reageert iedereen anders op verschillende situaties. Die wisselwerking tussen je genen en hun omgeving noemen we GxE.

Over het prototype

In het prototype zullen deelnemers aan het onderzoek enkele concrete voorbeelden van GxE voorgeschoteld krijgen. Deze situaties werpen een blik op de onmiddellijke impact van onze genen in alledaagse situaties, alsook op de impact op lange termijn. Aan de hand van dit onderzoek hoopt Dr. Persky mensen GxE, en de impact ervan op hun leven, beter te doen begrijpen.
“Door ons iteratief, rapid prototyping-proces toe te passen, kunnen we uiteenlopende mogelijkheden verkennen om specifieke gene-environment interaction-situaties voor te stellen”, vertelt PreviewLabs-oprichter Bernard François. “Eerder bouwden we al enkele prototypes voor universiteiten wiens onderzoek door het NIH gefinancierd wordt. Het is een grote eer om deze keer rechtstreeks met het hen te kunnen samenwerken.”

VR-technologie

Voor dit project zal PreviewLabs met de HTC Vive virtual reality-headset werken, gecombineerd met een Vive Tracker. “Die tracker laat ons toe fysieke voorwerpen een plaats te geven in de VR-omgeving. In dit prototype brengen we zo een echte stoel in de virtuele wereld van het project. Op die manier kunnen we experimenteren met het naadloos overschakelen tussen een staande en zittende houding, zonder dat je daarvoor de VR-headset hoeft af te nemen”, legt Bernard uit. “Dit maakten we zelf nog nooit eerder in VR mee, dus we zijn enthousiast om te zien hoe dit ervoor kan zorgen dat de illusie van de virtuele omgeving bewaard blijft bij zo’n overgang.”

Bijkomend beeldmateriaal

Een archief met foto’s, logo’s en illustraties kan hier gedownload worden.

Contactgegevens

Bernard François +1 (203) 640-8121

Over IVETA

Het prototype wordt ontwikkeld voor de Immersive Virtual Testing Area (IVETA). Dat is een experimenteel onderzoekslaboratorium voor gedragswetenschappen in het NIH Clinical Center. Deze testomgeving is the thuisbasis van verschillende projecten waarin innovatieve technologie zoals virtual reality gebruikt wordt om de kennis rond de wisselwerking tussen genetica, menselijk gedrag en de samenleving verrijken. IVETA maakt het mogelijk vooruitstrevende onderzoeksvragen te bekijken en vernieuwende methodologieën te testen.

Over PreviewLabs

PreviewLabs werd in 2010 in België opgericht als eerste bedrijf dat zich op het ontwikkelen van prototypes met game-technologie richtte. In 2016 breidde het bedrijf uit naar de VS. In 2018 vierde PreviewLabs zijn achtste verjaardag. Doorheen die acht jaar werkte PreviewLabs aan meer dan 200 uiteenlopende concepten, voor klanten die variëren van stealth mode startups tot grotere organisaties als Walt Disney Imagineering en Yale University. Aan dat mooie portfolio aan klanten voegt het nu dus ook het NIH toe.

Also posted in Press

Share this on:

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *