Menu

[Press Release – Dutch] Game prototype gebruikt in onderzoek ivm het meten van angststoornissen

New Haven, Connecticut / Wetteren, België: In een wetenschappelijke publicatie die vandaag verscheen in het vakblad Behavior Therapy schrijven Dr. Eli Lebowitz van het Anxiety & Mood Disorders Program van het Yale Child Study Center en Bernard François, de oprichter van het bedrijf PreviewLabs over hoe YIKES, een spel dat ze samen creëerden gebruik maakt van bewegingsdetectie om tot een nieuwe en effectievere manier to komen om vermijdingsgedrag te meten. Dit resulteert in een belangrijke verbetering ten opzichte van de methode die vandaag in de klinische praktijk wordt gebruikt die uitsluitend gebaseerd is op rapportering door de cliënt en op observaties van de therapeut.

Het concept, uitgevonden door Yale en door PreviewLabs uitgewerkt in een prototype, wordt gebruikt voor het meten van dit ontwijkgedrag bij angststoornissen en wordt internationaal toegepast in wetenschappelijk onderzoek.

Het artikel beschrijft onder andere hoe drie verschillende wetenschappelijke studies die werden uitgevoerd tussen 2012 en 2017 vaststelden hoe het prototype fungeert als een nieuwe en meer efficiënte manier om dit soort gedrag te meten:

“Samen leveren de drie wetenschappelijke studies [beschreven in het artikel] een sterke ondersteuning voor het gebruik van bewegingsdetectie-technologie in onderzoek naar vermijdingsgedrag omdat het toelaat om dit gedrag op een nauwkeurige, gevalideerde, betrouwbare, kosten- en tijdsbesparende manier te meten die bovendien toelaat de meetresultaten genomen op verschillende momenten in het leven van een individu met elkaar te vergelijken.”, aldus de samenvatting in de publicatie.

Verder in het artikel schreven ze: “In YIKES staan de deelnemers voor een groot scherm waarop ze zichzelf zien afgebeeld in een spel-omgeving. Virtuele objecten vallen naar beneden terwijl ze vrij van links naar rechts kunnen bewegen om deze objecten te ‘vangen’ door eronder te gaan staan.”.

“Zo bekwamen we bijvoorbeeld situaties waarbij je om een bal op te kunnen vangen in het spel je dichter bij de spin afgebeeld op het scherm moet gaan staan. Dit laat ons toe om te evalueren hoe de speler relatief tot de spin bewoog, en dit te vergelijken tot de beweging ten opzichte van een andere afbeelding waar de speler geen schrik voor heeft. Een van de echt interessante aspecten van YIKES is dat het zo veelzijdig is. Het is geschikt voor nagenoeg alle leeftijden – de jongste proefpersonen waarop het met succes werd toegepast waren slechts vier jaar oud. Sommige groepen – bijvoorbeeld mensen met een mentale of sociale handicap – voor wie het gebruik van vragenlijsten moeilijkheden oplevert kunnen nu wel beter onderzocht worden omdat ze wel in staat zijn om een eenvoudig spel te spelen.”, aldus Dr. Lebowitz in een video-interview, eerder vandaag gepubliceerd op de website van PreviewLabs.

Onderzoek aan de Universiteit van Houston

Een van de onderzoekers die YIKES gebruikt is Dr. Jafar Bakhshaie aan het Anxiety and Health Research Lab van de universiteit van Houston, Texas. Hij onderzoekt de impact van emoties op gezondheidheidsgedrag (bijvoorbeeld middelengebruik, voeding, en pijnbestrijding) bij personen met en zonder angst- en gedragsstoornissen.

“Als onderzoeker in de gedragsgeneeskunde gaat mijn interesse uit naar het meten van risicofactoren voor mentale en medische problemen die in aanmerking komen voor nieuwe therapievormen. De gebruiksvriendelijkheid en flexibiliteit van het YIKES platform in combinatie met de bewegingsdetectie lieten me toe een nieuwe gedragsstandaard voor het meten van persoonlijkheidsgebonden gevoeligheid voor angst te ontwikkelen en te valideren. Deze angstgevoeligheid speelt een belangrijk rol in het humeur, middelengebruik, en bij pijnproblemen. Momenteel zijn we aan het bekijken hoe we verder gebruik kunnen maken van YIKES om andere factoren te kunnen onderzoeken die een rol spelen bij mentale en fysische problemen. Ik beveel YIKES zeker warm aan voor andere onderzoekers.

– Dr. Jafar Bakhshaie, Anxiety and Health Research Laboratory and Substance Use Treatment Clinic, University of Houston

Potentieel voor diagnose en therapie

Tine Daeseleire is de stichter van The Human Link, een groep van licentiaten in de psychologie gespecialiseerd in gezondheidsgedrag en preventiebeleid. Ze beogen bedrijven, organisaties en particulieren te stimuleren om op een preventieve manier met hun psychisch welzijn bezig te zijn. Daeseleire geeft ook les aan KU Leuven en Universiteit Gent in de opleiding “Postgraduaat Gedragstherapie”. Ze werkt met PreviewLabs samen aan een ander project, en deelde haar visie over het potentieel van YIKES in haar vakgebied:

“In The Human Link zijn we gespecialiseerd in gedragstherapeutische behandeling van angststoornissen. Vermijding is de cruciale factor die er voor zorgt dat angstklachten blijven bestaan en verergeren. In de klinische praktijk wordt vermijding vandaag uitsluitend in kaart gebracht op basis van rapportering door de cliënt en observaties van de therapeut. De YIKES-gedragsmaat heeft het potentieel om in de toekomst een belangrijke aanvulling in het vaststellen van vermijdingsgedrag en de behandeling van de therapeut te worden. We kunnen dergelijke ontwikkelingen en studies dus enkel enthousiast aanmoedigen!”

– Tine Daeseleire, Zaakvoerder, The Human Link

Bijlagen

Een archief met videos, foto’s en logo’s kan hier gedownload worden.

Contactgegevens
Opmerkingen
 1. Publicatie:
  Using Motion Tracking to Measure Avoidance in Children and Adults: Psychometric Properties, Associations with Clinical Characteristics, and Treatment Related Change.
  Behavior Therapy November 2018
  DOI: 10.1016/j.beth.2018.04.005
  https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0005789418300595
 2. Behavior Therapy verschijnt zes keer per jaar en is een internationale publicatie toegewijd aan de aanwending van gedrags- en cognitieve wetenschappen in de psychologie. Het richt zich voornamelijk tot professionals in de mentale gezondheidszorg en studenten van alle aanverwante disciplines die op de hoogte willen blijven in deze gebieden. Het biedt tevens een platform voor het publiceren van onderzoeksresultaten in dit domein.
 3. Over het Yale Child Study Center en Eli Lebowitz:
  Professor Lebowitz bestudeert en behandelt angststoornissen bij kinderen en adolescenten en is de adjunct-directeur van het ‘Anxiety and Mood Disorders Program’ bij het ‘Yale Child Study Center’. Zijn onderzoek is toegewijd aan de ontwikkeling, neurobiologie, en behandeling van angst- en aanverwante stoornissen, met de nadruk op transgenerationele en familiale invloeden op deze stoornissen. Dr. Lebowitz leid meerdere onderzoeksprojecten en is de auteur van talrijke wetenschappelijke papers, boeken en hoofdstukken over angst in de kindertijd en adolescentie.
 4. Over PreviewLabs en Bernard Francois:
  Bernard richtte PreviewLabs op in 2010 toen hij besloot zijn passie voor het ontwerpen en programmeren van games te combineren door het eerste bedrijf op te starten dat zich toelegt op het ontwikkelen van prototypes voor games. In 2016 opende hij PreviewLabs Inc, de Amerikaanse vestiging van het bedrijf. Eerder dit jaar vierde PreviewLabs haar achtste verjaardag. In deze acht jaren overzag Bernard de ontwikkeling van meer dan tweehonderd verschillende prototypes, voor waaier aan klanten – van beginnende start-ups tot universiteiten zoals Yale Universtity en bedrijven als Walt Disney Imagineering. Een belangrijk deel van het werk van PreviewLabs spitst zich toe op serious games, waaronder educatieve games, games gebruikt in wetenschappelijk onderzoek, en simulaties. Voor meer informatie, zie https://previewlabs.com/.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *