Menu

[Press Release – Dutch] Onderzoek aan Yale concludeert: VR game prototype ontwikkeld door PreviewLabs heeft potentieel voor rookpreventie

Wetteren, België: Recent verscheen in het Journal of Addictive Behaviors een publicatie over de effectiviteit van “Invite Only VR: A Vaping Prevention Game”. Het prototype gebruikt voor deze studie werd door PreviewLabs in Wetteren ontwikkeld in opdracht van het Amerikaanse Yale University.

PreviewLabs, dat zich specialiseert in het ontwikkelen van prototypes voor games, ontwikkelde het prototype voor het onderzoeksteam van het Yale play4REAL XR Lab. De onderzoekers bij Yale concludeerden dat de spelers van het virtual reality spel hun kennis over elektronische sigaretten en nicotineverslaving konden vergroten, en ook dat ze hun perceptie over de verslavendheid en gezondheidsrisico’s konden verbeteren. Bovendien werd het spel en het gebruik van virtual reality als plezant ervaren.

Bovenstaand filmpje toon het Invite Only VR prototype in actie.

Het project begon in 2017 bij het play4REAL XR Lab onder het leiderschap van Dr. Kimberly Hieftje, en met middelen van Oculus VR (zie ook het eerdere persbericht). Nadat PreviewLabs een eerste prototype ontwikkelde met de Samsung Gear VR headset in 2018, werd het verder ontwikkeld voor de Oculus Go en beschikbaar gemaakt voor een breder publiek in november 2019 op de Oculus Go Store.

Tijdens het verloop van het zes maanden durende onderzoek sleepte Invite Only een aantal prijzen in de wacht, waaronder onder andere de Gold Award op de Serious Play Conference in 2020 en een vermelding in de Forbes Top 50 VR Games van 2019 (waar ook het Vlaamse Journey for Elysium in vermeld was, een spel waarvoor PreviewLabs eveneens een prototype ontwikkelde).

Het echte klaslokaal (rechts) en de virtuele versie (links).

Als ondersteuning voor de ontwikkeling van het prototype nam het team van Yale foto’s en geluidsopnames in een school in New Haven, Connecticut. PreviewLabs werkte met het Kortrijkse Glowfish Interactive voor het modelleren van virtuele schoolomgevingen herkenbaar voor de Amerikaanse tieners uit het onderzoek.

In de loop van eind 2019 en begin 2020, net voor de pandemie losbrak, bezochten de onderzoekers meerdere scholen in Milford, Connecticut waar ze het prototype uittesten in samenwerking met 285 scholieren – zoals ook beschreven door NPR. Nadat de scholieren zes maand werden gevolgd en alle gegevens werden geanalyseerd, werden de resultaten van hun werk samengevat in een publicatie in het Journal of Addictive behaviors. Onderzoekers van een aantal andere universiteiten waaronder UC Berkeley, het New England Conservatory, en het Canadese McGill University, werkten onder andere mee aan de inhoud van het prototype, de muziek, en de analyse van de resultaten.

Het zijn de resultaten van deze studie die nu beschikbaar zijn.

De cover van het Journal of Addictive Behaviors en de eerste pagina van de paper over Invite Only VR.

De cover van het Journal of Addictive Behaviors en de eerste pagina van de paper over Invite Only VR.

Dr. Veronica Weser, de eerste auteur van het wetenschappelijke artikel vatte de resultaten als volgt samen: “In vergelijking met scholieren die het spel niet speelden, merkten we dat de spelers van Invite Only VR hun kennis over elektronische sigaretten en nicotineverslaving vergrootten. De spelers werden ook bevraagd over sociale aspecten rond het gebruik van e-sigaretten en gaven tevens aan dat het spel hen hielp inzien dat het niet zo ‘cool’ is als ze oorspronkelijk dachten.”.

“Het interessantste aan deze bevindingen is dat ze zelfs na zes maanden nog steeds beroep konden doen op de kennis die ze opdeden door het spelen van het spel”, voegde Dr. Weser toe.

Grafiek met de resultaten van de kennistest over e-sigaretten voor de studenten die Invite Only VR speelden, in vergelijking met deze die in de controlegroep waren het niet speelden.

Onmiddellijk voor en na het spelen werd een kennistest afgenomen en tevens na 3 en 6 maand.

Verder leren de spelers van Invite Only ook over de dynamiek van groepsdruk en over technieken om ‘neen’ te zeggen. Dr. Hieftje legt uit: “Omdat Invite Only VR gebruik maakt van spraakherkenning kunnen de tieners oefenen om te weigeren wanneer ze het aanbod krijgen om mee te roken. Onze interventie focust op het opbouwen van deze vaardigheden, wat belangrijk is om op een duurzame manier gezonde gewoontes aan te leren die buiten het spel kunnen worden toegepast.”

Na de studie werkte het bedrijf Conversage samen met PreviewLabs om een niet-VR versie van het prototype beschikbaar te maken voor gebruik op computers, tablets, en smartphones. Momenteel is alles volledig in het Engels, inclusief de handleidingen voor leerkrachten.

Scholen met interesse in het gebruik van Invite Only kunnen contact opnemen met PreviewLabs.

Contactgegevens

Bijkomende afbeeldingen en documentatie

Over PreviewLabs: PreviewLabs werd in 2010 in België opgericht als eerste bedrijf dat zich op het ontwikkelen van prototypes met game-technologie richtte. In 2016 breidde het bedrijf uit naar de VS. In 2021 vierde PreviewLabs zijn elfste verjaardag. Doorheen die acht jaar werkte PreviewLabs aan meer dan 260 uiteenlopende concepten, voor klanten die variëren van stealth mode startups tot grotere organisaties als Walt Disney Imagineering en Yale University.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *